Els veïns i veïnes de Cabrils decideixen on invertir els 35.000 euros dels pressupostos participatius 2017 ‘Digues la teva!’

Publicat el 13 de desembre de 2017

Les propostes guanyadores han estat la creació d’un parc enjardinat a la zona de la masia Mas Maria i l’Hotel d’Entitat i l’embelliment de la riera de Cabrils, en les categories d’inversions de fins a 30.000 € i 5.000 € respectivament.

Els veïns i veïnes de Cabrils ja han decidit on destinar la partida de 35.000 € dels pressupostos participatius 2017 ‘Digues la teva!’, que enguany s’han repartit en dues categories: una per a inversions de fins a 30.000 €, i una altra per a accions de fins a 5.000 €.

De la cinquantena de propostes rebudes, finalment han estat 20 les sotmeses a decisió dels cabrilencs i cabrilenques: 12 per a la categoria d’inversions de fins a 5.000 €, i 8 per a inversions de fins a 30.000 € (la resta de les propostes o bé eren similars i compatibles entre elles i s’han unificat, o bé han estat excloses perquè la seva suma supera amb escreix l’import de la partida, perquè no s’ajusten a les bases o perquè han estat incloses en altres projectes que es troben en fase d’estudi o implementació).

De les 8 propostes finalistes per a la categoria d’inversions de fins a 30.000 €, l’acció guanyadora ha estat la de crear un parc enjardinat a la zona que han deixat lliures els barracons de l’institut de Cabrils, entre la masia Mas Maria i l’Hotel d’Entitats, amb zona d’ombra i gespa, fonts, zona de descans i un espai de joc per als més petits. Aquesta proposta ha rebut un total de 38 vots dels 154 emesos (24,68% de les votacions), seguida de l’actuació al pont de Santa Helena (32 vots) i la creació de vies més segures pels vianants a l’avinguda de la Llobatera (31 vots).

De les 12 propostes finalistes que els cabrilencs i cabrilenques van fer arribar per a la categoria d’inversions de fins a 5.000 €, la proposta guanyadora amb un total de 34 vots dels 141 registrats ha estat la de dignificar i embellir la Riera de Cabrils (24,11% dels vots), una proposta que contempla incorporar vegetació de tot tipus en aquest espai natural just quan estan a punt d’enllestir-se les obres de consolidació de la llera. La segona proposta més votada ha estat la construcció d’un bolder públic (22 vots), i la tercera posició ha estat per a la proposta de cuidar la imatgeria festiva, popular i cultural de Cabrils amb un total de 16 vots.

L’Ajuntament de Cabrils implementarà totes aquelles propostes de cada categoria fins a esgotar la partida de 35.000 €, començant per les que han rebut més vots en cadascuna de les categories. Aquelles propostes que no s’implementin, seran estudiades pel consistori per valorar-les i contemplar-les com a  futures accions.

Pel que fa al nombre de vots, enguany s’han emès 295 votacions per a les dues categories habilitades, provinents d’un total de 5.979 cabrilencs i cabrilenques majors de 16 anys empadronats al municipi, una xifra que tot i ser aparentment superior a la de l’anterior edició, en la qual es van registrar 252 vots, no és del tot positiva.

En aquest sentit, el regidor de Participació, Transparència i Regeneració Institucional, Miguel Doñate, ha qualificat la victòria d’agredolça, destacant que si bé el nombre de propostes ha estat prop d’un 40% major que en l’anterior edició, la participació en la fase de votació “podria haver estat major”. “Hem rebut força propostes acurades que denoten que la població en la seva quotidianitat observa accions que poden millorar la qualitat de vida del conjunt de veïns i veïnes de Cabrils”, afirma Doñate, però la valoració no és tan positiva respecte a la participació. “Tot i que el nombre de vots totals és major, no podem oblidar que enguany es podien votar dues propostes diferents, una per a cada categoria, i això fa entendre que hi ha hagut en termes parcials una participació menor respecte a l’any passat en la fase de votació”, ha afegit el regidor. “Hem de continuar treballant per consolidar no només els mecanismes de funcionament, sinó també els hàbits de les persones en termes de participació”.

Els pressupostos participatius se celebren des de fa cinc anys a Cabrils, i enguany han comptat amb una partida pressupostària de 40.000 €, 10.000 € més que en l’anterior edició. Seguint amb la mateixa dinàmica que l’any passat, enguany s’han tornat a dividir en dues branques: ‘Expressa’t’ i ‘Digues la teva!’, cadascuna d’elles amb mecanismes de funcionament diferents per facilitar la participació.

El projecte ‘Expressa’t’, amb una partida pressupostària de 5.000 €, està adreçat als joves de 6è de primària i 1r d’ESO dels centres educatius de Cabrils amb l’objectiu d’involucrar-los en la presa de decisions del municipi. En la darrera edició, celebrada entre els mesos de maig i juny d’aquest 2017, els joves han decidit a través d’un seguit de sessions i dinàmiques i amb un total de 75 vots dels 168 registrats, destinar la partida de 5.000 € del projecte a la creació d’un skatepark on també es puguin practicar altres esports urbans com ara freestyle.

Els 35.000 € restants dels pressupostos participatius 2017 han estat per al projecte ‘Digues la teva!’, a través del qual els veïns i veïnes de més de 16 anys empadronats al municipi han pogut presentar una sèrie de propostes i votar-les a través de diversos canals de participació físics i digitals per decidir on invertir aquesta partida de diners.

Resultats dels pressupostos participatius 2017