Turisme... festivitats

Cabrils és un municipi ric en festes populars i tradicions que compten amb la implicació dels veïns i veïnes de la vila. En destaquem les festes de Nadal i la cavalcada de Reis, els tradicionals Tres Tombs, Carnestoltes i l’enterrament de la sardina, Setmana Santa, la diada de Sant Jordi, la Festa Major de Santa Creu al maig i la de Santa Helena a l’agost, la diada de les catifes de flors, la celebració del Festival de Música de Cabrils i la Mostra Gastronòmica coneguda arreu de Catalunya. Totes aquestes festes i tradicions, sumades a moltes altres que se celebren anualment al nostre municipi, es viuen activament mantenint més present que mai el patrimoni cultural de Cabrils. Us convidem a viure-les i gaudir-les intensament!

Reis (5 gener)

Una de les festes més esperades de tot l’any és la cavalcada de Reis, el preludi de la nit més màgica de l’any.

A Cabrils, cada 5 de gener els Reis Mags d’Orient (Melcior, Gaspar i Baltasar) arriben a la vila amb carrosses tirades per cavalls i es passegen amb els seus patges i ajudants pels carrers de Cabrils, llençant caramels als nens i nenes que observen amb il·lusió una desfilada carregada de màgia i emocions.

Després de la Cavalcada, els Reis es dirigeixen a La Fàbrica per rebre les cartes de tots els nens i nenes de Cabrils i, a més, donen un petit present a cada un dels infants tot just quan comença la que sens dubte serà una de les nits més especials de l’any.

Tres Tombs (gener-febrer)

Les Festes de Sant Antoni, conegudes popularment com els Tres Tombs, se celebren amb motiu de la festivitat de sant Antoni Abat, protector dels animals.

El ritu principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals per l’interior de la població; d’aquí el seu nom.

A Cabrils, la festa de Sant Antoni Abat es va recuperar l’any 1990 gràcies a la Comissió de Sant Antoni. Actualment la festa s’ha recuperat i l’organitza una Comissió amb el suport de l’Ajuntament.

Els actes s’inicien a les 9 del matí amb l’arribada i l’esmorzar de cavalleries. A mig matí s’inicien els Tres Tombs i la benedicció dels animals, i finalment s’acaba la festa amb un Vermut Popular. És costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.

Carnaval (febrer-març)

La festa de Carnaval ha estat molt destacada a Cabrils des de fa molts anys. Antigament el Ball de disfresses l’organitzava el Centre Esportiu Cabrils. Des de l’any 2003 que la festa l’organitza l’ajuntament mitjançant la Comissió de Festes. La festa es va ampliar l’any 2004 amb actes pels infants realitzats el dissabte al matí, com la xocolatada popular i la cercavila amb el S.M. Pelut de Cabrils.

L’enterrament de la sardina l’organitza la Societat “La Concòrdia”amb la col·laboració de l’Ajuntament. Es tracta d’una concentració de ploraneres i una cercavila que culmina amb una sardinada popular.

Sant Jordi (23 abril)

Sant Jordi, patró de Catalunya, és molt més que una festa: és una diada que amb els anys ha adquirit un to reivindicatiu de la cultura catalana.

Els elements centrals de la celebració són la cultura i l’amor, representats amb el llibre i la rosa, i se celebra cada 23 d’abril per commemorar el dia en què va morir el cavaller Jordi.

Sant Jordi és el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l’estimada. A la dècada de 1930 s’hi afegeix el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre.

A Cabrils aquest dia se celebren diferents activitats culturals, marcades per la fira de roses i llibres, i on cal destacar l’entrega de premis del Concurs de Dibuix Infantil i la Mostra Literària, i el Conte Musicat de la Biblioteca i l’Escola municipal de música.

Corpus – Diada de les Catifes de Flors (maig-juny)

D’aquesta manera els humans imitem el que està passant en aquest moment amb la natura: de la mateixa manera que els vessants de les muntanyes s’omplen de flors i especialment de ginesta, molts carrers de diferents viles s’encatifen amb tot tipus d’elements florals.

Aquesta festa encara perdura a Cabrils amb l’elaboració d’aquestes obres d’art naturals, mandales efímers pintats sobre l’asfalt i que s’omplen amb pètals, llavors i altres elements de tots els colors.

Les catifes contribueixen a embellir el carrer i a crear un espai excepcionalment perfumat, essent destruïdes en acabar la jornada.

Aquesta festa, amb una llarga història, s’organitza amb la col·laboració de diferents entitats i grups de veïns que decoren i engalanen els carrers del centre del poble. Al vespre s’hi realitza una processó.

Revetlla de Sant Joan (23 juny)

La Revetlla de Sant Joan, coneguda popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, és una festa que se celebra arreu dels Països Catalans i altres indrets durant la nit entre el 23 i el 24 de juny.

És una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu, i les celebracions tenen el foc com a element característic. És tradició, per la Revetlla de Sant Joan, fer fogueres i llançar-hi objectes inservibles de fusta que s’han anat acumulant durant tot l’any. Gastronòmicament, s’acostumen a acompanyar les reunions amb la coca de Sant Joan, de recapte o de llardons.

A Cabrils, la flama del Canigó ens visita cada any durant la nit de Sant Joan. Després del recorregut, les sardanes i el manifest, un cop encesa la gran foguera, es convida a tots els assistents a coca i moscatell.

Diada nacional (10 i 11 de setembre)

L’11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya. Es tracta de la commemoració dels fets de l’11 de setembre de 1714 i recorda la derrota i la pèrdua de les llibertats, així com la reivindicació i la resistència activa enfront de l’opressió.

A Cabrils, aquesta celebració engloba una ofrena floral davant la senyera de la plaça del Mil·lenari de Catalunya per part de les autoritats locals i les entitats, així com una cantada d’havaneres amb rom cremat i la lectura del Manifest de la Diada nacional.

Castanyada (finals d’octubre)

La Castanyada és una festa popular que se celebra la vigília de Tots Sants. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, i que ve acompanyat per la beguda típica: el moscatell.

Pels volts d’aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, generalment embolicades en una paperina feta amb paper de diari.

Aquesta festa se celebra a Cabrils des de l’any 2001 on s’organitzen un seguit d’actes que culminen amb un sopar popular. El 2012 va ser organitzat, per primera vegada, per entitats amb la col·laboració de l’Ajuntament.

Nadal (desembre-gener)

Nadal és el solstici d’hivern, el dia més curt i la nit més llarga. Per als romans era el Natalis Solis Invicti, el Naixement del Sol Victoriós. El ritu foguer més popular és el tió de Nadal i l’àpat tradicional comença amb l’escudella i carn d’olla, continua amb el pollastre rostit i acaba amb els torrons i neules.

Durant aquests dies les entitats de Cabrils organitzen diferents activitats, com l’Exposició de Pessebres i el Concert de Nadal. Cal remarcar la Festa del Tió, on els infants gaudeixen de les llaminadures i d’un espectacle d’animació infantil, i la programació del BON NADAL, ESCOLARS!!!, que ofereix un munt d’activitats infantils els dies feiners de les festes nadalenques.

Tot això sense oblidar la tradicional Fira de Nadal a principis que desembre, i la popular encesa de llums que ompla de llum i color els carrers de la vila quan el sol s’amaga.

Cap d’Any (31 desembre)

La nit de cap d’any és la darrera de l’any, data que se sol celebrar amb una gran festa i on és tradició menjar els 12 “raïms de la sort”, un per cada campanada del canvi d’any.

La festa de Cap d’Any és un acte popular molt important a Cabrils. A ¾ de dotze es concentren els cabrilencs i cabrilenques a la plaça de l’Església per rebre el nou any amb les campanades des del campanar.

Tot seguit, un cop passada la mitjanit, l’ajuntament convida a cava a tots els assistents. Per acabar la festa s’organitza un ball gratuït al Centre Cívic “La Fàbrica” amb servei de bar que serveix per donar la benvinguda al nou any al ritme de música i bon ambient.