ARBORÈTUM DE CATALUNYA

Actualment l’ Arborètum ja és molt més que un bosc, ha passat a ser un santuari dedicat a projectes de conservació d’espècies.

Emmarcats dins el conjunt hi són cinc projectes d’importància i transcendència, quatre destinats a la fauna i un a la flora.

Cabrils és una capsa de sorpreses, però d’entre totes les que n’atresora, n’hi ha
una de ben especial que és de visita obligada:

L’Arborètum de Catalunya.

Situat al bell centre del municipi, en el Parc de la Serralada Litoral, l’Arborètum és molt més que el pulmó de Cabrils i del Baix Maresme.

Es tracta d’un dels pocs oasis salvatges que hi ha a nivell europeu per gaudir i estudiar la natura en estat pur.

CONTACTE

Adreça:
Avda. Zona esportiva 4 – 08343 Cabrils (Barcelona)

Correu-e Entitat:
enc@pangea.org

Telèfon Entitat:
93 795 54 05

A l’Arborètum es poden fer visites lliures o guiades a grups familiars, d’amics o escolars d’un mínim de 10 persones.
A més, aquesta reserva natural disposa d’una àrea de pícnic amb gronxadors, taules per menjar i fins i tot un forn per cuinar per a tots aquells que vulgueu acabar d’arrodonir una estada completa.

Situat a la masia de Can Barba, on també s’hi troba instal•lada l’ actual escola de natura que gestiona aquest espai realment únic en el seu format i el seu contingut de flora, fauna i projectes de conservació.

Un espai accessible, agradable i acollidor on s’hi troben els principals ecosistemes naturals del territori: muntanya baixa, mitja muntanya, bosc de ribera i alta muntanya. En l’Arborètum trobem una representació física d’exemplars de cada un d’aquests boscos.

Així doncs hi són comunes espècies d’alzines centenàries, set espècies diferents de roures, arbres d’alta muntanya com l’avet, el pi negre o el faig i arbres de ribera com l’om, el salze, el bedoll, l’aloc, el tamariu i l’ullastre. A la part central hi ha un riu amb tres cascades que proporcionen un ambient de bosc de ribera.

Aquest riu alimenta dues basses que contenen actualment cinc tipus diferents d’amfibis entre ells la reineta, el gripau comú, la granota verda i les salamandres.

Presidint tot el conjunt de l’Arborètum hi ha un exemplar únic i espectacular roure de més de 30 metres d’alçada i 450 anys de vida que vigila i cuida el bosc.De les 120 espècies d’arbres que viuen a Catalunya, 90 es troben a l’Arborètum.

Tot el que s’hi troba està orquestrat per poder gaudir d’ unes jornades lúdiques i d’educació ambiental.

Ja sigui com a instrument d’educació ambiental o com a activitat d’oci plena de sensacions i experiències noves, està clar que l’Arborètum de Catalunya és un museu a l’aire lliure viu i interactiu que no deixarà indiferent a ningú.

Projectes de conservació i dinamització:

Espai de nidificació de ratpenats
Un conjunt de caixes niu instal·lades estratègicament ofereixen refugi per recuperar les poblacions de ratpenats al poble i al bosc de Cabrils.

Projecte de conservació de la salamandra
Aquest icònic amfibi en estat vulnerable als nostres boscos viu i cria a les basses de l’ Arborètum expandint-se de forma natural per l’entorn.

Projecte de conservació del gripau d’esperons
Propi nostre i autòcton del Maresme, està perdent la partida a tot Catalunya, sobretot al Maresme. El santuari de l’ Arborètum, és un dels llocs on es porta a terme un projecte per a la seva conservació i reintroducció.

Col·lecció d’arbres monumentals del Dr. Martí Boada
El Dr. Martí Boada, en conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha cedit un tresor naturalístic únic en forma d’arbrissons. Cada un d’ells és fill o nét d’algun arbre monumental de Catalunya, aquesta col•lecció està formada per 35 arbres repartits i etiquetats per l’Arborètum. Entre els arbrissons s’hi pot trobar el nét del Pi de les tres branques i el fill del Castanyer de Can Cuc amb més de mil anys d’història.

Què hi podem trobar?

ARBRES

Alzines
Roures
Castanyers
Fagedes
Pi roig
Pi negre
Bosc de riera (ecosistemes)

MAMÍFERS

Genera
Mostela
Fagina
Eriçons
Esquirols
Ratolí de bosc
Musaranya
Talpó comú
Rata de camp

AUS

Gamarús
Oliva
Xot
Falcons
Colom salvatge (tudor)
Tórtora turca
Gaig
Pit roig
Cargolet
Ratpenat
Pardals
Cueretes
Gran quantitat d’ocells de bosc anomenats fringíl·lids, en procés de catalogació.

AMFIBIS

Tòtil
Reineta
Gripau comú
Tritó

RÈPTILS

Serp blanca
Natrix natrix
Llangardaix
Dragonets