Cabrils disposa del Pla Especial de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals

Publicat el 5 de febrer de 2020

Es tracta d’una eina que permet apropar-se als valors patrimonials del municipi.

Aquest matí, la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, ha lliurat a l’alcaldessa de Cabrils el Pla Especial de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi, una eina que ha de servir per establir mesures per conservar el patrimoni, recuperar-lo i millorar-lo.

 

El consistori va sol·licitar a la Diputació, a través del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019, la redacció d’aquest treball.

 

En què consisteix?

 

El Pla Especial i Catàleg ha estat redactat per l’SPAL amb un cost de 30.855 euros, s’ha desenvolupat al llarg de catorze mesos i permetrà apropar-se als valors patrimonials del municipi. Ha estat coordinat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i l’ha redactat un equip pluridisciplinari de professionals. Consta d’una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, normativa, les fitxes dels elements, els plànols de situació d’aquests, l’estudi de paisatge i el document ambiental estratègic. S’han catalogat 178 elements patrimonials, que es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics, béns ambientals i paisatgístics, i bens socioetnològics.

 

El patrimoni del municipi s’organitza entorn l’eix vertebrador de la riera de Cabrils i les valls que hi conflueixen, amb els nuclis originaris de la sagrera de la parròquia de la Santa Creu i del veïnat del Sant Crist, el qual compta amb la capella de Sant Cristòfol i masos fortificats amb torre de defensa del segle XVI. Hi ha una sèrie de masies disseminades pel territori, la majoria envoltades per urbanitzacions, de les quals destaca la urbanització Can Roldós, traçada per l’arquitecte Raimon Duran i Reynals en la dècada de 1950 a imatge de S’Agaró Vell (Baix Empordà).

 

El nucli antic i el seu entorn pròxim estan caracteritzats per carrers amb cases de cos, on sobresurten l’església parroquial, les escoles Tolrà o la Casa de la Vila i els dos imponents conjunts del castell de Can Jaumar i de Can Tolrà, amb els seus jardins catalogats com a béns ambientals; també hi ha una sèrie de fonts, elements repartidors d’aigua potable, rellotges de sol i monuments.

 

Cabrils està farcit de nombrosos jaciments arqueològics prehistòrics, ibèrics i romans, i té una mostra d’arquitectura d’avantguarda de la dècada de 1970, la Mútua Metal·lúrgica, última obra de l’arquitecte Antoni Bonet Castellana. Bona part d’aquests elements es troben a les carenes i vessants del Parc de la Serralada Litoral, que entapissa de verd els extrems nord i est del terme municipal. Com a elements naturals, a més de la col·lecció d’exemplars reunida a l’arbreda monumental de l’Arborètum de Catalunya, hi ha exemplars magnífics de roures, alzines, pins, plàtans, palmeres i dos garrofers impressionants, primordials per abastir de menjar les cavalcadures en èpoques pretèrites.

Comparteix aquesta notícia a la teva xarxa social