Acte d’homenatge a Josefa Tolrà, la pintora i mèdium nascuda a Cabrils

Publicat el 2 de gener de 2017

L’acte tindrà lloc el 8 de gener amb motiu del 137è aniversari de la mèdium i artista nascuda a Cabrils

El pròxim diumenge 8 de gener Cabrils serà escenari de l’acte d’homenatge en memòria de Josefa Tolrà, la pintora i mèdium nascuda a Cabrils.

L’acte està organitzat pel Museu de Cabrils i l’Associació Josefa Tolrà, se celebrarà coincidint amb la data de naixement de l’artista i constarà de dues parts. Per una banda, a les 11 h hi haurà una trobada a la plaça de l’Església, des d’on s’anirà fins al cementiri per tal de rendir homenatge a la Pepeta, tal com se la coneix a Cabrils (es posarà un vehicle a disposició d’aquelles persones que tinguin dificultats de desplaçament). Tot seguit, a les 12 h, tindrà lloc la conferència sobre la figura de la Pepeta Tolrà a càrrec de la historiadora, crítica d’art i presidenta de l’Associació Josefa Tolrà, Pilar Bonet. En acabar, hi haurà vermut per a tothom. En acabar, hi haurà vermut per a tothom.

Una vida marcada per les dificultats que desemboca en art

Josefa Tolrà va néixer el 8 de gener de 1880 en una casa de cos del carrer Sant Salvador i va viure a Cabrils fins a la seva mort, el 1959.

D’origen molt humil i amb una formació molt limitada, Pepeta Tolrà va exercir com a mèdium i guaridora. A partir del 1942, i com a antídot a la tristesa i la depressió ocasionada per la mort dels seus dos fills —un abans i l’altre durant la Guerra Civil—, va començar a pintar, dibuixar i recrear més d’un centenar d’extraordinàries visions d’un gran contingut simbòlic al dictat del què ella denominà éssers de llum.

Durant aquest temps també va escriure i il·lustrar nombroses llibretes, va compondre poemes, transcriure textos, brodar mantons amb filigranes fluídiques, redactar una novel·la i atendre els seus veïns com a sanadora.

Diverses sales i museus acullen l’obra de Josefa Tolrà

Artistes de la talla del poeta Joan Brossa o el pintor Antoni Tàpies van quedar sorpresos de la qualitat artística de la Pepeta, així com altres membres de l’associació cultural Club 49.

La seva obra s’ha exposat al Museu Reina Sofia de Madrid, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Can Palauet a Mataró o l’Institut d’Estudis Ilerdencs entre d’altres. El 2015 es va incorporar la seva obra a l’exposició temporal Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977 que va tenir lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya.


Per a més informació, podeu visiteu la pàgina web museudecabrils.blogspot.com.es, on podreu trobar tota la informació sobre l’acte del 8 de gener juntament amb una extensa bibliografia de Josefa Tolrà i diverses fotografies de la mèdium i artista.