Esports a l’aire lliure 2018-03-16T13:03:31+00:00

ESPORTS A L’AIRE LLIURE

RUTA 01 | LA CREU DE MONTCABRER

Temps estimat: 2h 15’ (anada i tornada)
Desnivell: 190m Positius
Distància: 5Km
Dificultat: fàcil | A peu

Pujar fins el cim de Montcabrer és tot un regal per a la vista, no només per la seva bellesa, sinó també per la història que hi té al darrera. Des d’aquest mirador de la Serralada Litoral podreu contemplar unes vistes espectaculars del Castell de Burriac, de la comarca, del mar Mediterrani, així com del Montseny, el Montnegre i de Barcelona capital. Aquest itinerari també permet contemplar l’emblemàtica creu que corona el cim d’aquest turó, inclosa en el Pla d’Interès Natural (PEIN) de la Conreria-Sant Mateu Céllecs. És una ruta ideal per fer-la en família o amb amics, ja que és apta per a tots els públics, pel seu escàs desnivell i dificultat.

La ruta té com a punt de partida la plaça de l’Església. Des d’allà, enfilar el carrer del Castell fins passar per davant del Castell de Can Jaumar, una casa residencial del s. XIX-XX que imita els castells fortificats de l’Edat Mitjana. A continuació, pujar pel carrer de la Font de Cabrera, deixant a mà esquerra el cementiri i avançar durant uns 15 minuts fins trobar l’Alzina Surera de les Planes o de Burriac, que és el llindar entre Cabrils i Cabrera de Mar. Des d’aquest punt hi ha unes vistes espectaculars al Castell de Sant Vicenç de Burriac i al municipi de Cabrera.

La ruta continua deixant a mà esquerra la pista que va direcció al castell i encaminant-se pel camí que porta al Turó de l’Infern, de 325m, un punt de guaita que durant l’època dels íbers ja era habitat. Al mateix turó val la pena observar una antiga fita que assenyala els punts cardinals així com les restes de forques medievals dels s. XIV i XV que s’utilitzaven per penjar els delinqüents d’aleshores. Una mica més endavant, hi ha la pedra de l’Elefant i els repetidors de televisió i, després d’un tram rocallós, s’arriba al cim de la Creu de Montcabrer, a 311m d’altitud. La tornada cap al poble es fa desfent el camí de pujada.

RUTA 02 | ARBORÈTUM DE CATALUNYA

Temps estimat: 1h 15’
Ubicació: Avinguda esportiva, 13-17 – Cabrils
Dificultat: fàcil | A peu

Cabrils és una capsa de sorpreses, però d’entre totes les que n’atresora, n’hi ha una de ben especial que és de visita obligada: L’Arborètum de Catalunya.

Situat al bell centre del municipi, en el Parc de la Serralada Litoral, l’Arborètum és molt més que el pulmó de Cabrils i del Baix Maresme. Es tracta d’un dels pocs oasis salvatges que hi ha a nivell europeu per gaudir i estudiar la natura en estat pur.

Aquest bosc de 40.000 m2 concentra els principals ecosistemes de Catalunya: arbres mediterranis, autòctons i de mitja i alta muntanya, així com bosc de riera (muntanya baixa), matolls, arbustos, i una flora i fauna d’allò més variada. També hi ha un atractiu salt d’aigua artificial, i dins la masia de Can Barba, ubicada a l’entrada de l’espai, aules i una biblioteca on es poden consultar totes les referències naturals que hi ha al bosc.

Sense moure-us de Cabrils, podeu gaudir observant arbres monumentals i centenaris, fer una descoberta única i personalitzada descobrint rastres de la fauna salvatge que hi habita, i deixar-vos endur per un entorn que sembla extret d’un conte de fades. De fet, un dels punts forts de l’Arborètum de Catalunya és escoltar les anècdotes, històries i llegendes de la mà del monitor del bosc, un guia que realment sap encomanar la seva passió per la natura a tots els visitants que l’acompanyin.

A l’Arborètum es poden fer visites lliures o guiades a grups familiars, d’amics o escolars d’un mínim de 10 persones. A més, aquesta reserva natural disposa d’una àrea de pícnic amb gronxadors, taules per menjar i fins i tot un forn per cuinar per a tots aquells que vulgueu acabar d’arrodonir una estada completa.

RUTA 03 | PARC DE LA SERRALADA LITORAL

Turons entre la plana i el mar. Constituït per tres unitats –la Conreria, Sant Mateu i Céllecs–, el parc té un paper ecològic fonamental perquè posa en contacte el litoral amb les valls interiors. Un clima mediterrani i la situació estratègica que presenta han fet que l’home s’hi estableixi de ben antic; dòlmens, restes ibèriques, ermites i castells conviuen amb masies encara envoltades de conreus.

Al portal web del Parc de la Serralada Litoral hi trobareu l’agenda d’activitats, notícies, recomanacions, contacte, Apps’s de rutes, etc.

RUTA 04 | BTT

Temps estimat: 1h 15’ (anada i tornada)

Desnivell: 509 m acumulats

Distància: 13,1 Km

Dificultat: fàcil

Situats al peu de la Serralada Litoral del Maresme, comptem amb uns paratges espectaculars, tant per la seva fauna com per la geografia del territori, el qual ens permet gaudir tot l’any d’unes rutes o simplement anant per lliure.

La ruta que presentem és per realitzar-la en BTT amb l’ajut d’un GPS. Tot i així, sempre és recomanable dur un mapa convencional. Aquesta ruta en concret és llarga, tècnica i amb grans canvis de paisatge. Com a principals atractius destaquen la Creu de Can Boquet un indret important de la zona i una cruïlla fonamental per als amants de la bicicleta de muntanya, ja que senyalitza l’encreuament del camí de la Carena de la Serra, la Font Freda, el Camp de tir de Vilassar de Dalt, el Dolmen de la Roca d’en Toni i l’antiga Hípica de Cabrils.

Primer de tot, pugem per la pista de Cabrils direcció a la Creu de Can Boquet i continuem direcció al restaurant Cal Señor. A continuació baixem per la pista en direcció a la Font Freda i passem per una residència d’animals. A uns metres, agafem un camí on hi ha una cadena i seguim la trialera fins a arribar a la pista principal GRP92, al camp de tir de Vilassar de Dalt.

Continuem cap a Sant Bartomeu de Cabanyes per la pista de la Plana del Fum, agafem la trialera de baixada a la localitat d’Òrrius i al primer desviament girem a mà esquerra i continuem fins a arribar a una cadena. Tot seguit, girem a la dreta i agafem la pista que baixa a Òrrius, sempre en baixada, fins a arribar a l’asfalt.

Després, creuem el pont que arriba a l’Església i a l’Ajuntament del municipi, i pugem per la pista d’Òrrius direcció a la Mútua de Cabrils, girant cap al Dolmen de la Roca d’en Toni. Seguim per la trialera que condueix cap a l’antiga Hípica de Cabrils i finalment tornem cap al municipi desfent el camí.