Patrimonis 2018-02-13T12:28:41+00:00

PATRIMONIS

PATRIMONI MATERIAL

GEGANTS DE CABRILS

A finals dels any 70 (1978 – 1979), Cabrils va estrenar gegants. Eren uns gegants fets per la mainada de l’Escola Tolrà del poble i dirigits per la mestra Pepita Justícia. Aquesta parella sortia per les festes de la vila amb l’ajuda d’infants i pares. L’any 1984 es va decidir de fer una parella de gegants nova; i així va ser, que després de mirar varis constructors, la Comissió de Festes va decidir de demanar fer els gegants a Manel Cardona, en Nona, de Mataró. Els gegants anteriors, varen ser destruïts.

Durant la Festa major de Santa Elena de 1984, es va realitzar una tómbola per aconseguir diners i així poder pagar el constructor. El 5 de maig de 1985 es va estrenar i batejar la parella de gegants nous amb els noms de Cristòfol i Elena i els seus padrins varen ser en Lluís de Vilassar de Dalt i la Senyora de Burriac d’Argentona.

La fal•lera gegantera va omplir Cabrils durant 3 anys però, per desavinences entre geganters va fer que els gegants, amb una petit grup de portants, quedessin relegats només a sortir per Cabrils. L’any 2002 però, els Geganters de Cabrils varen decidir de tornar a organitzar una trobada per la Festa Major de Santa Creu i aquell any realitzaren quatre sortides fora de Cabrils. A l’any 2003, la festa fou més gran fet que donà el replantejament de fer uns nous gegants, ja que aquests pesaven més de 60 kg i impedia la participació de gent jove. Després d’una reunió entre vàries entitats de caire festiu del poble, els geganters i l’ajuntament, es va decidir de construir una parella de gegants nova amb l’objectiu de potenciar la festa a la vila. Es van mirar sis constructors de gegants i finalment es va decidir que el Taller Sarandaca de Granollers fos el constructor. Els gegants representarien els cabrilencs de principis del segle XX, ell vinyataire i ella pagesa i els seus noms, després d’una àrdua recerca serien Esteve i Eulàlia, noms dels primers cabrilencs censats en el primer registre civil de Cabrils l’any 1871. La presentació i el bateig varen ser el 2 de maig de 2004 en una trobada que sempre es recordarà gràcies a la participació de la colla sardanista coloraines i d’altres entitats de Cabrils. Els padrins dels gegants varen ser la Genisa de Vilassar de Dalt i en Ramon, del Taller Sarandaca de Granollers.

Com a anècdota cal remarcar que les cares dels gegants no agradaven a la gent de Cabrils, a més, tenien els caps molt desproporcionats en comparació al cos i, aprofitant una caiguda que va tenir la geganta en què se li va destrossar el cap, varen fer-los uns caps nous amb una altra fisonomia.

El 2011, arran d’un projecte realitzat conjuntament entre Ajuntament, les escoles públiques i les associacions de mares i pares d’alumnes, per tal d’enfortir i fomentar diferents objectius educatius, culturals i socials de Cabrils, es van crear dos gegantons que representen els fills dels masovers del Mas Maria. Aquests gegantons, que estan dinamitzats pels infants de la Colla, estan exposats a les escoles del poble.

El 2013 va néixer en Patufet, creat pel Taller d’en Toni Mujal, a Cardona, amb la voluntat que els més menuts de la Colla de Geganters poguessin participar activament de les activitats geganteres com la resta de membres de l’entitat. Es va estrenar durant la celebració de la Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya, el 22 d’abril de 2013.

Gegants vells

NOM PES ALÇADA
Elena 60 kg 3,55 m
Cristòfol 65 kg 3,60 m

Material de construcció: Cartró Pedra
Constructor: Manel Cardona (Nona) de Mataró
Data d’estrena: 5 de maig de 1985
Padrins: Lluís, Vilassar de Dalt i Senyora de Burriac d’Argentona

Representen els senyors del poble de Cabrils. El nom de la geganta, Elena, prové de la copatrona de Cabrils, i el nom del gegant, Cristòfol, prové d’una ermita romànica que es troba dins el terme municipal.

Gegants nous

NOM PES ALÇADA
Esteve 37 kg 3,75 m
Eulàlia 33 kg 3,60 m

Material de construcció: Fibra de vidre
Constructor: Taller Sarandaca de Granollers
Data d’estrena: 2 de maig de 2004
Padrins: Genisa, Vilassar de Dalt i Ramon, Taller Sarandaca

Representen els cabrilencs d’inicis del segle XX. Ell és vinyataire i ella pagesa, oficis molt arrelats en el nostre poble. Els seus noms provenen del primer home i dona inscrits en el primer registre civil de l’Ajuntament de Cabrils, l’any 1871.

Gegantons

NOM PES ALÇADA
Maria 11,6 kg 1,98 m
Oliver 11,5 kg 2,06 m

Material de construcció: Fibra de vidre
Constructor: Toni Mujal, de Cardona
Data d’estrena: 30 de abril de 2011

Representen els fills dels masovers del Mas Maria. Aquests gegantons, que duen noms representant les dues escoles del poble, Mas Maria i L’Olivera, varen ser creats arran d’un projecte entre Ajuntament, les escoles públiques i les associacions de mares i pares d’alumnes, per tal d’enfortir i fomentar diferents objectius educatius, culturals i socials de Cabrils.

Gegantet

NOM PES ALÇADA
Patufet 6,6 kg 1,62 m

Material de construcció: Fibra de vidre
Constructor: Toni Mujal, de Cardona
Data d’estrena: 21 de abril de 2013

Representa el mític personatge del conte tradicional català. Va ser creat per reclam dels més petits de la Colla de Geganters i es va estrenar en motiu de la Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya,que es va celebrar a Cabrils el 2013.

BESTIARI DE FOC

NOM PES ALÇADA
Brolla 34 kg 1,65 m

Material de construcció: Fibra de vidre
Constructor: Taller Sarandaca, de Granollers
Data d’estrena: 23 de abril de 2003

Representa un senglar que viu a les muntanyes del poble, entre la brolla, que li dóna el seu nom. Aquesta figura, que té diferents punts de foc, està dinamitzada per la colla de diables del poble, els Peluts de Foc.

PATRIMONI IMMATERIAL

CATIFES DE FLORS

L’associació cabrilenca els Amics de les catifes de flors celebren per Corpus (maig-juny) des de fa molts anys, la qual ja s’ha convertit en molt més que una tradició, un patrimoni de tots els cabrilencs. S’organitza amb la col·laboració de diferents entitats i grups de veïns que decoren i  engalanen els carrers del centre del poble. Al vespre s’hi realitza una processó.

Les catifes de flors és el costum de guarnir els carrers amb catifes efímeres per a celebrar el Corpus i el floriment de la primavera.
Tradicionalment s’elaboren amb pètals de flors, flors senceres i herba, també hi ha colles que experimenten amb més materials, com ara llavors, serradura i encenalls tenyits amb anilines, marro de cafè, càpsules de cafè i més materials reciclats.

S’hi representen motius diversos, que poden anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a temes locals, a efemèrides, etc. Tants com la imaginació i la tècnica dels catifaires permetin.

PATRIMONI CULTURAL

El pasaje estándar Lorem Ipsum, usado desde el año 1500.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Sección 1.10.32 de “de Finibus Bonorum et Malorum”, escrito por Cicero en el 45 antes de Cristo

“Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?”