Un estudi determina l’evolució de la plaga que afecta als boscos de pi pinyer del Maresme

Publicat el 7 de juliol de 2017

L’estudi mostra un descens del vigor de les masses forestals del Maresme i part del Vallès Occidental, sobretot de les pinedes orientades al sud

Un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona sobre la situació dels boscos del Maresme i part del Vallès Oriental constata l’evolució de la superfície de pi pinyer afectada per l’escarabat perforador Tomicus destruens.

L’estudi ha estat realitzat pel servei Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), es va presentar dijous 15 de juny a Mataró dins de la Jornada sobre l’estat actual dels boscos del Maresme, i mostra un descens del vigor de les masses forestals d’aquestes comarques, sobretot de les pinedes orientades al sud.

La importància de l’estudi rau, sobretot, en què pot esdevenir una eina de gestió rellevant per a la gestió forestal per preveure quines poden ser les noves zones afectades de decaïment del pi pinyer, tenint en compte la forma de propagació de l’escarabat perforador.

L’estudi mostra, a partir de mapes per satèl·lit, l’evolució i l’estat de les superfícies de bosc amb diversos graus de vegetació de secà. A partir d’aquesta evolució es pot aventurar, si les condicions meteorològiques són similars a les d’anys anteriors, especialment pel que fa a la pluviometria, les àrees en què es pot estendre la malaltia, que desemboca en la mortalitat d’un nombre important d’exemplars, i que s’hauria d’actuar per frenar-ne la propagació.

Per lluitar contra aquesta plaga, que ha cobrat força els darrers anys especialment per factors com la sequera i les temperatures càlides dels mesos hivernals, la Diputació de Barcelona està donant suport a accions de gestió forestal en les zones més afectades i suport tècnic a través del conveni amb les associacions de propietaris forestals, com són l’Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor, des de l’any 2014, i l’Associació de la Serralada Litoral Central, des de l’any 2015.

Les característiques i condicions en les que es troben dels boscos del Maresme i algunes zones del Vallès Oriental fan que la gestió forestal sigui complexa i poc rendible. A aquestes dificultats en relació amb la silvicultura, s’hi suma el fet que es tracti d’una zona molt humanitzada amb una fragmentació important de la propietat i la copropietat de la major part de les finques, fet que dificulta sobretot la gestió burocràtica de les actuacions.

Podeu consultar l’estudi complet en el següent enllaç.

A continuació podeu consultar també els mapes i l’informe tècnic.

Comparteix aquesta notícia a la teva xarxa social