Decàleg de consells d’estalvi energètic a la llar

Publicat el 5 de març de 2018

Hi ha moltes maneres d’augmentar l’eficiència energètica a la llar que podem seguir en la nostra rutina diària. A continuació us compartim una sèrie de consells i recomanacions d’estalvi energètic que us permetran millorar el confort de la llar i alhora us ajudaran a reduir l’import de les factures d’aigua, llum i gas.

Decàleg de consells per estalviar energia

1. Compra electrodomèstics eficients, amb qualificació A o superior.

Quan es compra un electrodomèstic, s’ha de tenir en compte la seva classificació energètica, que indica la quantitat d’energia (electricitat, aigua o gas) que consumeix i l’eficiència, com utilitza aquesta energia, en una classificació que va de la A –els més eficients—a la G –els menys eficients. Els aparells que tenen l’obligació de portar etiqueta energètica són els frigorífics i congeladors, rentadores, rentavaixelles, assecadores, bombetes, forns elèctrics i aires condicionats. En els frigorífics i congeladors, la classificació energètica s’amplia en dues categories més: A+ i A++.


 

2. Compra electrodomèstics eficients, amb qualificació A o superior.

Comprova que les gomes tanquin bé i posa la temperatura a 5ºC i a -18ºC al congelador. Per cada grau, la despesa s’incrementa un 10%! No posis menjar calent a la nevera; cada vegada que ho fas, l’escalfes i la nevera gasta més energia en tornar a la temperatura. A part, descongela el frigorífic cada cert temps: si hi ha més de mig dit de gel, el seu rendiment baixa a la meitat.

A més, hauríem d’optar per a la nevera més petita possible, ja que el frigorífic representa enter el 10 i el 15% de tota l’energia consumida a la llar, i l’hauríem d’obrir sols quan fos necessari perquè, com més s’obre la porta de la nevera, més gebre es produeix, sols amb una formació de 5 mil·límetres de gruix, el consum energètic augmenta un 30%.

3. Renta a temperatures baixes.

Es recomana fer servir rentadora i rentavaixelles a temperatures baixes i fer-ne un manteniment correcte. Rentar la roba a 60ºC consumeix quasi el doble d’energia que a 40ºC. I En el cas de les assecadores, no és necessari assecar al màxim la roba que després s’haurà de planxar.

Tant la rentadora com el rentaplats s’han d’usar quan estan plens i a les temperatures més baixes possibles. A més, el rentavaixelles és molt més econòmic i eficient que rentar a mà, i l’ús de productes per a la calç i neteja de filtres, a més d’allargar la vida dels electrodomèstics, ajuda a estalviar energia.

4. Cuina amb tapa i en una placa neta.

Posant la tapa gastarem un 25% menys d’energia! També estalviarem mantenint la placa neta i seca, i aprofitant la calor residual per acabar la cocció.

5. No deixis els aparells en ‘standby’.

Connecta els aparells elèctrics a la regleta i apaga-la pel botó. Això impedirà que els aparells electrònics que consumeixen energia tot i estar apagats, deixin de fer-ho. Tampoc els deixis en mode standby, pot consumir fins a un 15% d’energia!

6. Llum natural i bombetes eficients.

Aprofita al màxim la llum del dia, tanca els llums que no necessitis i fes servir bombetes de baix consum: gasten un 60% menys d’energia. No cal canviar totes les bombetes de cop; fes-ho progressivament començant per aquella que tens més hores oberta.

7. Comprova que tens un bon aïllament.

L’aïllament tèrmic correcte pot estalviar un 30% de la despesa. Comprova que portes i finestres tanquin bé i que no tinguis corrent d’aire en cap finestra. També pots fer servir cortines o tendals per aïllar.

8. Mantingues la temperatura de confort.

Regula la calefacció a les diferents estances en funció de l’ús que en facis. Les habitacions que utilitzes durant el dia haurien de tenir una temperatura més alta que els dormitoris. Per altra banda, a l’hivern, programa el termòstat entre 19ºC i 21ºC i a 16º a la nit; cada grau  menys, estalvies un 7% d’energia. Baixa el termòstat a 16ºC a la nit o quan marxis de casa si no tens un bon aïllament a casa teva. A l’estiu, es recomana posar-lo a 26ºC. Paral·lelament, Ventila la casa cada dia. Obrint les finestres 10 minuts al dia en tens pro per renovar l’aire de casa.

9. Planxa la roba en una sola tanda.

La planxa gasta energia sobretot quan s’engega i s’escalfa. Planxa primer la roba més prima i després, amb la planxa més calenta, la roba més gruixuda per així emprar menys temps i gastar menys energia. Planxa més roba d’un sol cop: estalviaràs.

10. Revisa el contracte de subministrament.

Tens la potència adequada? T’interessa tenir discriminació horària? Pots acollir-te a l’abonament social? Pregunta: és el teu dret!

I per últim, utilitza només la llum, el gas i l’aigua que necessitis: la teva economia i el medi ambient t’ho agrairan.

Comparteix aquesta notícia a la teva xarxa social