EDUCACIÓ AMBIENTAL

L’HORA DEL PLANETA

L’Ajuntament de Cabrils s’ha sumat aquest 25 de març a l’Hora del Planeta, una iniciativa de l’ONG World Wide Fund for Nature (WWF) que se celebra cada darrer dissabte del mes de març des de fa 11 anys i que consisteix a realitzar una apagada elèctrica durant una hora amb l’objectiu de conscienciar ciutadans, empreses i organitzacions en la lluita contra el canvi climàtic.

Durant l’Hora del Planeta, l’Ajuntament va apagar de 20.30 a 21.30 h la il·luminació de la façana de l’Ajuntament, de l’Església, del centre cívic La Fàbrica i de l’Hotel d’Entitats, al mateix temps que anima els cabrilencs i cabrilenques a sumar-se a aquest gran moviment i fer el petit gest d’apagar la llum, equips elèctrics, motors i tot el consum no essencial durant l’hora indicada; així com a aplicar mesures d’estalvi energètic a les llars i a la feina durant tot l’any i prioritzar el transport públic o els desplaçaments a peu o en bicicleta.

L’any passat la iniciativa va mobilitzar més de 7.000 ciutats de 187 països d’arreu del  món, que van apagar més de 12.000 monuments i edificis icònics, unint a ciutadans, empreses, ajuntaments i institucions. Aquest 2018 ens hem sumat 61 ajuntaments de Catalunya.

Per a més informació, podeu visitar la pàgina web www.horadelplaneta.es.

AJUNTAMENT I ESCOLES APOSTEN PER EDUCAR EN EL CONSUM ENERGÈTIC RESPONSABLE

L’Ajuntament de Cabrils i les escoles públiques L’Olivera (des de 2012) i Mas Maria (des de 2016) han establert un conveni per desenvolupar el projecte Euronet 50/50.

El projecte Euronet 50/50 és un programa europeu que incentiva l’estalvi energètic en edificis públics a partir de l’aplicació de bones pràctiques en l’ús i la gestió de l’energia. La seva metodologia consisteix en introduir incentius econòmics a l’estalvi energètic aconseguit. L’Ajuntament, que és qui sufraga les despeses dels consums energètics dels centres educatius públics, retorna el 50% de l’estalvi aconseguit a les escoles i, per la seva part, els centres es comprometen a liderar el projecte.

La mitjana d’estalvi d’un centre que participa activament en el projecte tot involucrant al conjunt de la comunitat educativa és d’un 10% aproximadament tot i que pot arribar a suposar un estalvi del 20% com va ser el cas de L’Olivera el curs 2015-2016, fet que constata la bona acceptació i l’efectivitat del projecte implementat per la comunitat educativa.

L’estalvi que s’aconsegueix es destina, per part de les escoles, a invertir en el mateix projecte com per exemple a la instal·lació de detectors de presència en el cas de l’Escola L’Olivera.

Tot i que el projecte només està pensat per l’estalvi de llum i gas, tots els actors implicats han vist en aquesta iniciativa educativa en un consum responsable energètic extrapolable al consum d’aigua entre d’altres.