La Generalitat aprova l’obligatorietat de pagar les bosses de plàstic a tots els comerços

A partir del 31 de març, es prohibeix el lliurament de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic en els punts de venda de mercaderies o productes, incloent-hi el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

Aquesta mesura, aprovada per la Generalitat de Catalunya i emmarcada dins la llei 5/2017 de 28 de març, s’aplica a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia i sempre que en vendre el producte facin servir bosses de plàstic.

Per garantir la difusió de la norma, la Generalitat de Catalunya ha iniciat la campanya informativa “Les bosses es paguen. Que no les pagui el medi ambient adreçada tant als comerços com a la ciutadania, per comunicar-los que a partir d’ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes i que tenen alternatives per dur la compra.

Catalunya ha estat pionera a l’Estat espanyol pactant voluntàriament amb el sector comercial que aquestes bosses no siguin gratuïtes. De fet, des de l’any 2007 ja s’ha aconseguit reduir-ne més d’un 50% el seu consum, i l’objectiu és arribar al 90% el 2020. D'aquesta manera, Catalunya s'avançaria també a la normativa europea que prohibirà la gratuïtat de les bosses de plàstic el 2018.

Les bosses afectades són:

  • Bossa de caixa: qualsevol bossa utilitzada per a transportar la compra i que es pot portar en una sola mà gràcies a la confecció de les nanses, com ara bosses samarreta, bosses de nansa encunyada, bosses de nanses plàstic flexible, bosses de nanses rígides, bosses de nanses de corda, i qualsevol altre tipus de bosses amb nanses.
  • Bossa de lliurament a domicili: qualsevol bossa, amb nanses o sense, utilitzada pels serveis propis o subcontractats pels punts de venda de mercaderies o productes per a transportar i lliurar a domicili la compra de llurs clients.

Els ciutadans i ciutadanes poden utilitzar per substituir les bosses de plàstic el cabàs, carretó de la compra, bosses reutilitzables o fer servir bosses de malla per la compra de fruita i la verdura.

COMPARTIR A
Share Button