L’artista cabrilenca Josefa Tolrà, protagonista d’una exposició a Salt

L’artista i mèdium cabrilenca Josefa Tolrà, juntament amb l’aragonesa Julia Aguilar, seran les protagonistes de l’exposició “Josefa Tolrà i Julia Aguilar. Artistes i visionàries” que el pròxim divendres 7 d’abril a les 19.30 h s’inaugurarà a l’antic convent de Les Bernardes, a Salt (Girona).

Per primera vegada juntes, s’uneixen dues artistes històriques que comparteixen origen en les seves capacitats mediúmiques i que han estat venerades per noms tan heterodoxos com Brossa, Cuixart o Tàpies. Aquesta mostra inèdita, és possible gràcies a la investigació que porta a terme l’Associació Josefa Tolrà i els estudis que han fet Antonio Buil i Antonio Abarba sobre el llegat de Julia Aguilar.

Josefa Tolrà va néixer el 8 de gener de 1880 en una casa de cos del carrer Sant Salvador i va viure a Cabrils fins a la seva mort, el 1959. D’origen molt humil i amb una formació molt limitada, Pepeta Tolrà va començar a dibuixar a partir del 1942 com a antídot a la tristesa i la depressió ocasionada per la mort dels seus dos fills —un abans i l’altre durant la Guerra Civil—, recreant més d'un centenar d'extraordinàries visions d'un gran contingut simbòlic al dictat del què ella denominà éssers de llum.

Durant aquest temps també va escriure i il·lustrar nombroses llibretes, va compondre poemes, transcriure textos, brodar mantons amb filigranes fluídiques, redactar una novel·la i atendre els seus veïns com a sanadora.

Per a més informació podeu visitar la pàgina web del Museu de Cabrils.

COMPARTIR A
Share Button