El Museu de Cabrils organitza la conferència ‘El Cadirat gòtic de Santa Maria del Mar i Cabrils’

El Museu Municipal de Cabrils ha organitzat per al pròxim dissabte 28 de gener a les set del vespre la conferència “El cadirat gòtic de Santa Maria del Mar i Cabrils. Història d’una peça recuperada”, que anirà a càrrec del Dr. en Història d’Art Joaquim Graupera.

Des dels seus inicis, la basílica de Santa Maria del Mar posseïa al mig de la nau un cor gòtic per permetre seure a la comunitat de beneficiats que tenia la parròquia. Fins fa poc es creia que aquest cadirat gòtic havia desaparegut per dos motius: en primer lloc, a causa de la construcció d’un de nou d’estil barroc; i en segon lloc, a causa de la crema de mobiliari el juliol de 1936.

L’any 1967 es va prendre la determinació de substituir la totalitat de la decoració de l’altar major i per tant del cor gòtic; tasca que va dur a terme els fusters Deodat Casanovas i Salvador Gurri. Va ser llavors, en el moment de la demolició del cor, quan una part va ser venuda a particulars. L’altra, el Dr. Joaquim Graupera n’ha descobert la seva existència a la basílica de Santa Maria del Mar.

És aquí on apareix el nom de Francesc Tolrà i Lledó, originari de Cabrils i resident al barri de la Rivera de Barcelona. El text diu  que va comprar “(...) nou cadires belles del cor de Santa Maria de Barcelona, per al cor de Santa Creu de Cabrils” (...) que van costar 27 lliures.

Així doncs, “una descoberta excepcional que torna a fer parlar una vegada més del patrimoni cabrilenc”, afirma Laura Bosch, gerent del Museu de Cabrils.

El Doctor Joaquim Graupera es va desplaçar in situ a la Basílica de Santa Maria per intentar esbrinar alguna dada més i la seva sorpresa va ser quan va anar localitzant part d’aquest cadirat, desmembrat i repartit en les diverses capelles laterals de la basílica, amb un total d’11 seients del cor baix i 3 seients pertanyents al cor alt. A la conferència del pròxim 28 de gener parlarà sobre tot això i molt més al museu cabrilenc.


Per a més informació sobre la història del cadirat gòtic de Santa Maria del Mar i Cabrils, podeu visitar la pàgina web del Museu de Cabrils fent clic en aquest enllaç, on trobareu tota la història detallada amb diverses fotografies datades de la primera part del segle XX.

COMPARTIR A
Share Button