El CECAT informa: Consells de seguretat per a cavalcades de reis i altres actes amb afluència massiva de població infantil

En relació a l’'organització de cavalcades de reis i altres actes tipus rua amb afluència massiva de població infantil, i per tal de minimitzar els riscos que en poden derivar (invasió de l’espai al pas de les carrosses, enfilar-se a sobre d’objectes de la via pública i saturació d’espais, com a principals) i fer-ho compatible amb les tradicions i celebracions habituals d’aquests actes (llançament de caramels i altres), des de la Direcció General de Protecció Civil es trameten una sèrie de mesures concretes per fer arribar als assistents a aquests actes festius.

Consells per a la població

Abans i durant la celebració de l’esdeveniment:

- Abans d’anar-hi estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l’esdeveniment, el recorregut així com les condicions meteorològiques.

- Tingueu en compte que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus per evitar lesions: és una de les zones més vulnerables en actes massius.

- Si el fred és intens recordeu portar barret i utilitzar bufanda o mocador per no respirar directament l’aire fred als pulmons. També és important que en general porteu roba còmoda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.

- Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.

- No empenyeu mai per accedir a una zona perquè podeu provocar una caiguda o allau: si la zona està saturada o molt plena busqueu un altre punt on situar-vos.

- Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència fora de la zona on s’acumuli el públic on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.

- Si aneu amb nens porteu-los de la mà. Expliqueu-li quins són els riscos, que no poden fer i com han d’actuar si es perden. No deixeu que els menors pugin a cap objecte per veure millor: és preferible que els pugeu a coll si cal.

- Si trobeu un menor perdut acompanyeu-lo immediatament a la policia o equips de seguretat.

- Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden.

- Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.

- En els carrers d’accés a l’acte no us atureu davant d’aquests perquè són les vies d’accés dels serveis d’emergència i d’evacuació si és necessari.

- Si teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d'evacuació. Mantingueu la calma en tot moment.

- No pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d’altres elements inestables perquè poden ser perillosos i provocar un accident.

- Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.

Durant l’acte:

- Seguiu sempre les instruccions del personal de seguretat.

- Recordeu que els principals riscos són el pas de les carrosses i tenir un accident per enfilarse a algun objecte com ara contenidors, semàfors, senyals, ...no ho feu mai. Actueu sempre amb sentit comú: durant la celebració no us poseu en risc ni exposeu els vostres fills a un possible accident.

- Quedeu-vos sempre darrera les tanques o senyalització de seguretat del pas de carrosses.

- No parleu ni feu senyals que puguin distreure ni al personal de seguretat, ni als acompanyants a peu de les carrosses, ni als seus conductors, a excepció de que es tracti d’un accident o emergència.

- No us acosteu mai a les carrosses, ni intenteu pujar-hi.

- No baixeu mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de carrosses us podeu distreure al pas de les següents carrosses.

- No creueu pel mig de les carrosses ni us acosteu quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.

- No llenceu caramels al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.

- En cas de detectar alguna incidència informeu immediatament al personal de seguretat i si cal truqueu al 112.

En cas d’emergència:

- Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència. Tingueu molta cura dels menors i les persones amb discapacitats.

- Dirigiu-vos fora del acte pels llocs indicats o carrers més propers sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.

- Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que n’hi ha concentrades.

- Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d’emergència.

- En cas d'emergència, si truqueu al 112 des d'un telèfon mòbil i no us dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busqueu un telèfon fix per fer la trucada.

COMPARTIR A
Share Button